2013. november 1., péntek

Almás-mézes sütőtökös muffin

Mézes-almás sütőtökös muffin
A sütőtök az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. A XVI. század óta használják Magyarországon is.  Jelentős karotin- és C-vitamin tartalma, antioxidáns hatása folytán kedvelt téli csemege. Emellett magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma - káliumtartalma miatt pedig vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Szóval, tessék sütőtököt enni! Az interneten számos sütőtökös muffin recept van, mi most egy mézes-almás verziót próbálunk ki. A titok a mézben rejlik, ami nagyon jól harmonizál a sütőtökkel.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg sütőtökpüré
1 közepes alma
2 tojás
1 cs sütőpor
10 dkg olvasztott vaj
2-3 ek méz
mazsola, kevés durvára vágott dió
1 csomag vaníliás cukor
citromhéj

Elkészítés:
Egy kisebb, érett sütőtökön felszeletelünk minél vékonyabb cikkekre és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd jól megsütjük. A kész sütőtököt kicsit pihentetjük, majd a kellő mennyiségben belekaparjuk a tökök belsejét egy tálba, ezután ráöntjük az olvasztott vajat és beleütjük a két tojást. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen forró a masszánk, mikor beletesszük a tojásokat, mert akkor összekapja. A tojást, a tököt és az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot és a mézet összeturmixoljuk egy botmixerrel. Ezután a lisztet és a sütőport egy másik tálban összevegyítjük, hozzáadjuk a citromhéjat és belereszeljük az almát (érdemes nagyobb lyukú reszelővel csinálni), majd a végén hozzákeverjük a tökös masszánkat. A végén dúsíthatjuk egy kis mazsolával, durvára vágott dióval. Akkor jó a muffin tésztánk, ha egy kicsit sűrűbb állagot vesz fel. A végén kivajazzuk a muffinformákat és beletesszük a papírkosárkákat majd belekanalazzuk a tökös masszát. Előmelegített sütőben, 165°C kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Könnyen elkészíthető és elképesztően finom! Ugye? :)

Jó étvágyat!