2014. február 1., szombat

Barackos fánk muffin

Házi baracklekvárral az igazi
A farsangi időszak egyik elengedhetetlen süteménye a fánk. Most egy olyan verziót készítünk el, ami jóval egyszerűbb a hagyományosnál, sőt megkockáztatom finomabb is.

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 21g élesztő
  • 1dl tej
  • 5dkg cukor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 8 dkg puha margain
  • 15 dkg baracklekvár
  • vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
Először felfuttatom az élesztőt a langyos, cukros tejben. Amíg az élesztő teszi a dolgát, egy kelesztőtálba beletesszük a lisztet, a sót, a tojást és a puha vajat. Ha felfutott az élesztőnk, akkor beleöntjük és szép simára kidagasztjuk (akkor jó a tésztánk, ha már elválik a táltól). Ezután letakarjuk vagy rátesszük a kelesztőtál fedelét és hagyjuk megkelni. Ha jól dolgoztunk egy jó fél óra múlva kétszer akkorára dagad a tésztátnk. Ezután kivesszük kicsit összedolgozzuk és henger alakúra nyújtjuk. Ezután olyan 10 cm-es darabokra vágjuk, hogy 12 darabot kapjunk belőle. Az így kapott szeleteket egyenként kinyújtjuk kicsit, beletesszük a teáskanál lekvárt majd összedolgozzuk és kis golyókat formázunk belőle. Ügyelni kell a formázásra, mert ha nem fedjük be jól a lekvárt, akkor bizony sütés közben kifolyik. A kész golyókat beletesszük a kivajazott formába (én muffin papírt is tettem bele) és előmelegített sütőben, 175 fokon kb 40 perc alatt megsütjük.

Így a végére egyébként az jutott eszembe, hogy biztosan szuper lehet csokikrémmel is...na majd legközelebb.