2014. április 4., péntek

Karamellás hatlapos

A karamell és a csoki harmóniája

A hatlapos egy csuda találmány. Főleg ez a recept, mert a csokikrémünket jól megbolondítjuk némi karamellel. Kicsit pepecselős, de hidd el megéri kipróbálni! Az íz és az elégedett mosolyok majd kárpótolnak mindenért. 

Tészta:
  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg szalagáré
  • 2 db tojás
  • 8 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • kevés tej (kb 1 dl)

Egy edénybe beleöntjük a tejet, hozzákeverjük a szalagárét majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. A tészta akkor jó, ha nyújtható állapotba kerül (nem túl kemény vagy puha). Hat egyenlő részre osztjuk a tésztát és kis cipókat formázunk belőlük. Kiválasztunk egy közepes tepsit vagy sütőlemezt és 6 darab akkora lapot nyújtunk. A tepsi hátulját vagy a sütőlapot kivajazzuk és rátesszük a kinyújtott lapot, eztán a 180 fokra előmelegített sütőben egyesével megsütjük a lapokat. Ha el kezdene púposodni a tészta, akkor érdemes megböködni késsel és visszalohad. Nagyon nem szabad megszárítani a lapokat, amikor kezd "rózsaszín" lenni a tészta, akkor kell kivenni. A kész lapokat félretesszük hűlni. Jöhet a krém? Öveket becsatolni. :)


Krém:
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 liter tej
  • 3 db étcsokoládés puding (Dr. Oetker)
  • 1 Ráma margarin



Először megkaramellizáljuk a cukrot. A kristálycukrot egy edényben lassan elkezdjük melegíteni a tűzhelyen, mikor már szépen felolvadt, lassan, apránként kevergetés közben felöntjük 8 dl tejjel. Nyugi, a tejtől hirtelen összekapja majd a karamellt. Ez normális, ahogy melegszik majd a tej szépen felolvad. Amíg a karamelles tejünk készül a 3 csomag pudingot a maradék tejjel csomómentesre kikeverjük. Mikor elkészült a karamellás tejünk néhány kanállal átkanalazunk belőle a pudingra és szépen kevergetjük, hogy csomó mentes legyen. Ez azért fontos, hogy nagyjából ugyanaz legyen a pudingos tej hőmérséklete, mint a karamellás tejé, mert akkor nem kapja össze és nem lesznek benne muglik. Ezután lassan beleöltjük a pudingos tejet a karamellás tejbe és felfőzzük. Lassú tűzön csináljuk és folyamatosan kevergessük le ne égjen, addig főzzük míg be nem sűrűsödik. A kész masszánkba tegyünk bele egy egész rámát és keverjük el benne. 
Jöhetnek a lapok egyesével még melegen kanalazzuk rá a lapokra a krémet, figyeljünk rá, hogy egyenlően osszuk el a krémet. Ha összeállítottuk a sütinket, akkor várjuk meg míg kihűl és jöhet a tetejére a csokoládé.

Csokis bevonat:
  • 1 tábla étcsokoládé (min. 50%-os kakaótartalmú)
  • egy ek étolaj


Törjük össze a csokoládét egy műanyag tálba öntsük rá az étolajat és alacsony hőmérsékletre úgy 1-2 percre tegyük mikróba, hogy felolvadjon. Figyelj a csokira, nehogy odaégjen, mert rettenetesen büdös. Ha felolvadt, akkor a tészta közepétől kifelé haladva kanalazd rá a csokit és egy vizes tortalapáttal szépen kend el rajta. Mondom szépen. :)

Egy éjszakát érdemes állni hagyni, hogy szépen összeérjenek az ízek és visszapuhuljon a tészta. Mi a széleit mindig körbe szoktuk vágni, mert nem bírjuk ki, hogy érintetlenül hagyjuk. :)