2014. május 3., szombat

Kávés-túrós szelet

Szerelem lesz első harapásra
Amikor először rábukkantam erre a sütire nem igazán tudtam elképzelni, hogy a túró és a kávé hogyan fér meg egy receptben. Aztán elkészítettem és kiderült, hogy nagyon is jó pajtások ők ketten. Otthon és a munkahelyemen is nagy sikert aratott a sütemény. Olyan "kell még" íze van. 



Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek őrölt kávé
  • 5 dkg kakaópor 
  • 4 db tojás
Hozzávalók a krémhez:
  • 250 dkg túró
  • 250 ml tejszín (Meggle cukrászhab javasolt)
  • 8 dkg porcukor
  • 1 ek instant kapucsínópor
  • 1 tk kakaópor
  • 1 dl tejföl
  • kb 5 dkg étcsoki reszelék a díszítéshez
Elkészítés:


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük, és félretesszük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tejet és a sütőporral vegyített lisztet, majd a kakaóport és az őrölt kávét.
A masszába keverjük a felvert tojásfehérjét (óvatosan keverd bele, ne törd össze a habot!) sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben  tűpróbáig sütjük. Félretesszük hűlni.

Először felverjük a tejszínt. Én a Megglét ajánlom, nincs mellékíze, tuti szépen felverődik és nem kell hozzá semmilyen fixálót keverni, szépen tart.  A túrót a porcukorral és tejföllel összekeverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a kapucsínóport (ha intenzívebb kávéízt szeretnél, akkor helyettesítheted rendes őrölt kávéval is) majd jöhet a felvert tejszín. 
A kihűlt tésztára rákenjük szép egyenletesen a krémet, majd megszórjuk a csokireszelékkel.
Hűtőbe tesszük kicsit pihenni, hogy összeérjenek az ízek.

sütési hőfok: 180°C
tepsi mérete: 35x25 cm