2014. május 4., vasárnap

Gyors aludttejes prósza

Baracklekváros prósza
Ez a recept igazi különlegesség. Titka egyszerűségében rejlik és a házi szilvalekvárban. Szóval, már most el kezdhettek gondolkodni rajta, hogy honnan szereztek házi szilvalekvárt. Tradicionális anyukával és nagymamával rendelkezők és saját lekvárkészítők előnyben. A többieknek marad a piac vagy a baracklekvár, de az is szigorúan házi! Én most a barackos változatot készítem el, mert elfelejtettem hozni otthonról szilvalekvárt. Az igazi prósza aludttejből készül, viszont aludttejet készíteni a boltban vásárolt tejből egyenlő a lehetetlennel. Itt ismét a piac és a házi termelők jöhetnek szóba. De azt a receptet majd egy következő alkalommal készítjük el. Lássunk neki a "hamis prószánknak". 


Hozzávalók:
  • 1 nagy doboz kefir
  • 1 kis doboz kefir 
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1-2 ek étolaj
  • 1 tk cukor
  • és annyi liszt, amennyit felvesz
  • margarin a tepsi kikenéséhez
  • 1/2 doboz tejföl
  • 10 ek szilvalekvár vagy baracklekvár
Elkészítés:

Egy tálba beleöntöd a kefirt, hozzáadod a sót, a tojást, a cukrot és az étolajat, ezeket jól összekevered, majd annyi lisztet öntesz hozzá, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kapjál. 
Ezután a margarinnal kikent tepsibe öntsd bele a masszát és 180-200 fokon kezd el sütni. Figyeld a sütit és mielőtt el kezdene megszilárdulni a teteje (bőrösödni), kanalazz rá lekvárt, hogy foltos legyen a masszád, ugyanezt végezd el a tejföllel is (aki szereti megszórhatja egy kis darált dióval is). Majd kb. 20 perc alatt süsd készre. Akkor a legfinomabb, ha a szélei kezdenek kicsit megbarnulni.

Gulyásleves, bablevesek mellé ideális második fogás.