2014. augusztus 19., kedd

Tiramisu torta amaretti bundás tiramisu trüffellel

Csodás tiramisu torta 
Tudom, tudom már nagyon régen nem jelentkeztem új recepttel a blogon. Mentségem nagyon nincs, igazából csak a lustaság. Az meg inkább indok mint mentség, ugye. :) Most visszatértem és nem is akármivel. Egy különleges tortácskával, amit három csodás recept kombinációjából gondoltam újra. Tavaly abban a szerencsében volt részem, hogy részt vehettem Praliné Zsuzsi egyik bonbon workshopján, a Laoniban. Azóta rendszeresen nyomon követem Zsuzsi blogját, a Praliné Paradicsomot, ami sok-sok finomság otthona. Csodás bonbonok, trüffelek, fagyik és sütireceptek vannak az oldalán. Mikor kitaláltam, hogy a páromnak valami tiramisus tortát készítek szülinapjára, egyből ő ugrott be. Nem csalódtam. Három szuper receptet is találtam a tiramisu minitortákat, tiramisu trüffelt és amaretti kekszet. Ahogy olvasgattam a recepteket már előttem is volt az új torta. Tiramisu torta és tiramisu trüffel golyók, amaretti keksz bundában díszítés gyanánt. Ahogy Zsuzsinál, úgy nálam is Csenge szuper tiramisu szelete volt az alap. Előrebocsátom a torta elég időigényes, viszont a végeredmény kárpótol bennünket. Akkor lássuk a recepteket.

Amaretti keksz

Én először elkészítettem az amaretti kekszeket:

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 150 g darált mandula 
  • 50 g cukor
  • néhány csepp keserűmandula aroma
  • csipet só


Elkészítés:

A tojásfehérjét a csipet sóval el kezded felverni majd félúton hozzáadod apránként a cukrot és kemény habbá vered. Ezután hozzákevered apránként a darált mandulát (a néhány csepp keserűmandula aromát itt tedd rá). A tepsit sütőpapírral kibélelem és kis tallérokat formázva elhelyezem őket a tepsin.160 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm. 

A kekszeket félreteszem, ha kihűlt kis lyukú reszelővel morzsát készítünk belőle. Ez lesz majd a trüffelünk bundája.

Nagy levegő, felkészültetek? Most jöhet a torta. Először lássuk a hozzávalókat.

Csoki és kávélikőrös piskóta
  • 150 g finomliszt
  • 50 ml csokoládélikőr
  • 1 tk. sütőpor
  • 150 g kristálycukor
  • 60 g étcsokoládé (60%-tól a csillagos ég :))
  • 60 ml étolaj
  • 40 ml víz
  • 1 ek. instant kávé
  • 3 nagy tojás, szétválasztva
  • csipet  só
  • kávélikőr
Krém
  • 12 g zselatin
  • 60 g cukor
  • 8 ek. friss feketekávé
  • 4 ek. kávélikőr
  • 500 g mascarpone
  • 8 ek. méz
  • 400 ml tejszín
Kávés babapiskóta réteg

  • 14 db kör alakú babapiskóta (Lidlben kapható)
  • 2 dl erős espresso
  • 2 ek kristálycukor


A piskóta elkészítése
  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A lisztet a sütőporral és a cukorral elvegyítjük, félretesszük.
  3. Verjük a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá.
  4. Az instant kávét forró vízben feloldjuk.
  5. Az étcsokoládét apró darabokra törjük és vízfürdőben az olajjal, a csokoládélikőrrel és a kávéporos vízzel együtt összemelegítjük, amíg teljesen homogén nem lesz.
  6. Vegyük le a tűzről, hagyjuk néhány percet hűlni, majd adjuk hozzá előbb a tojássárgájákat, aztán a lisztes keveréket.
  7. Forgassuk a csokoládés keverékhez, és öntsük az egészet egy kör alakú 27 cm átmérőjű tortaformába. A tortaformát előtte béleljük ki sütőpapírral. Lassan süssük 20- 25 percig.
A krém elkészítése

Először verjük fel a tejszínhabot. (Én a Meggle cukrászhabot ajánlom, nincs mellékíze mint a Hullalának és nagyon könnyű dolgozni vele.) A zselatinhoz keverjük hozzá a cukrot öntsük rá a vizet ezután melegítsük fel az egészet közben kevergessük. Ha már kezd forrni vegyük le a tűzről és tegyük félre hűlni. Ezután keverjük össze a mascarpónét, a mézet, a kávét és a kávélikőrt. Ha már kihűlt (éppen hogy langyos) a zselatinunk, akkor keverjük hozzá a mascarpónés masszánkhoz. Végül kanalazzuk rá a tejszínhabra és keverjük össze az egészet.

A kihűlt tortánk aljáról és oldaláról vegyük le a sütőpapírt és helyezzük rá egy tálcára, amiről később könnyen le tudjuk venni. A tortánk tetejét ha kicsit púpos lett vágjuk le hogy szép egyenes legyen azután ecsettel kenjük meg egy kis kávélikőrrel. Ügyeljünk rá, hogy ne áztassuk szét a piskótánkat. 

Most pedig állítsuk össze a tortánkat! 
Így fest belülről

A krém felét kenjük rá a piskótánkra, erre jön majd rá a kávés babapiskóta réteg.

A babapiskótáinkat áztassuk bele a cukros kávénkba. Figyeljünk hogy ne ázzon szét, de azért jól megszívja magát. Ezután szépen egyenként tegyük rá a tortánkra körbe-körbe. Majd jöhet a maradék krém. A krémmel fedjük be teljesen a tortát. Ha készen vagyunk 1-1,5 órára tegyük a hűtőbe, hogy szépen összeálljon.

A díszítés

Elsőként elkészítjük Zsuzsi mennyei amaretti bundás tiramisu trüffelét. Ezt itt találjátok meg, hogy hogyan: Tiramisu trüffel 

Ha kész vannak a trüffelek, akkor jöhet a csoki ganache a tortánk tetejére. 

Ganache hozzávalói a tetejére
  • 100 g felaprított étcsokoládé (70%)
  • 100 ml tejszín
  • 1 ek kávélikőr 
Elkészítés:
A tejszínt felmelegítem, beleteszem az apróra vágott csokit és hozzáadom a likőrt, ha minden szépen felolvadt, akkor rásimítom a torta tetejére a csokis masszát. Ügyeljünk rá, hogy ne folyjon le a torta oldalára ugyanis azt amaretti morzsával díszítjük körbe. Ha mindezzel megvagyunk, akkor a megszilárdult trüffel golyócskáinkat tegyük rá a tortára.

Ezzel el is készültünk. Sok sikert! :)