2015. április 4., szombat

Sóskaramell-habos képviselőfánk

Klasszikus új köntösben
Idén nagyon vártam már a húsvétot. Jó előre eldöntöttem, hogy két dolgot biztosan készítek majd: képviselőfánkot és répatortát. Most az előbbivel jövök, annak is egy megbolondított változatával. Az emberek általában a vaníliakrémes képviselőfánkot ismerik, mi most egy karamelles változatot készítünk el. A tészta alapreceptje a Nők Lapja Desszert II. évfolyamának 1. számában található, míg a krém a Praliné Paradicsom blog szerzőjének, Ötvös Zsuzsinak a kreativitását dicséri. 
A süteményünk igazából az égetett tésztánk sikerén áll vagy bukik. Ne csüggedjetek el, ha elsőre nem sikerül. Sok mindentől függ, hogy szépen feljönnek-e a kis puffancsok. Sok múlik például a sütőn. De erről majd később. Most jöjjön a recept.

Hozzávalók a tésztához (10-12 db):
  • 15 dkg margarin
  • 1,5 dl víz
  • csipet cukor
  • csipet só
  • 15 dkg liszt
  • 3-4 tojás

A krém hozzávalói:
  • 20 dkg cukor
  • 14 dkg forró habtejszín
  • 20 dkg behűtött habtejszín
  • 4 dkg akácméz
  • 1/2 kávéskanál jó minőségű só
  • 2 lapzselatin
Tejszínhab réteg:
  • 2 dl habtejszín

Az égetett tészta elkészítése:

1. A margarint, a vizet, a cukrot és a sót egy főzőedényben forrásig hevítjük, ezután közepes lángon belekeverjük a lisztet és további egy percig keverjük. Levesszük a tűzről és egyenként belekeverjük a tojásokat.
2. Annyi tojást teszünk bele (3-4 db), hogy a szálpróbát kiállja (a hüvelyk és a mutatóujjunk közé teszünk némi tésztát, majd széthúzzuk az ujjainkat, ha szépen nyúlik és nem esik szét, akkor jó, ha szétesik, akkor még teszünk bele egy tojást).
3. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit és a csillagcsöves nyomózsákba töltjük a masszánkat és kis halmokat nyomunk belőle (4cm-es). 
4. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés közben, az első 15 percben ne nyissuk ki a sütőt, különben összeesik. Ha jól dolgoztunk és a sütőnk is kegyes hozzánk, akkor szépen felfúvódnak a sütemények.

TIPP: Mikor előmelegíted a sütőt tegyél egy vízzel teli lábast a sütő aljába, a sütőben keletkezett gőz segíti a sütemények emelkedését. Akinek van ilyen funkció a sütőjében, az használja bátran. :)

A krém elkészítése:

1. A két lapzselatint vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk.
2. A cukrot sötét borostyánszínűre olvasztjuk.
3. Forrásig melegítjük a tejszínt.
4. Óvatosan hozzáadjuk a karamellhez a mézet és apránként hozzákeverjük a tejszínt.
5. Jöhet a lapzselatin és a só, ezt is hozzáadjuk.
6. Szoba-hőmérsékletűre hűtjük.
7. Míg hűl a karamellünk, felverjük a tejszínt.
8. A kihűlt karamellhez hozzáforgatjuk a tejszínt. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne törjük össze a tejszínt, de egynemű legyen a krémünk.
9. A maradék 2 db tejszínt is felverjük.
10. Egy órára hűtőbe tesszük a krémet.
11. A fánkok tetejét levágjuk majd a csillagcsöves habzsákba töltött krémmel megtöltjük őket, majd jöhet rá a tejszínes réteg és végül a fánkok sapkája.

Kicsit melós süti, de különleges alkalmakkor, ünnepekkor vétek kihagyni. ;)